Nawożenie organiczne

0
158
Rate this post

Stosowane w rolnictwie, jak i w ogrodnictwie nawozy dzieli się na dwa rodzaje: nawozy organiczne i nawozy mineralne. Do nawozów organicznych należą: obornik, nawóz z pieczarkarni, torf, węgiel brunatny, nawóz drobnego inwentarza, fekalia, gnojówka, krowieniec, kora drzew, komposty i nawozy zielone. Nawozy te zawierają substancję organiczną, z której po rozłożeniu w glebie powstaje próchnica bogata w składniki pokarmowe potrzebne roślinom; poprawia ona strukturę gleby, zwiększa pojemność wodną, chroni łatwo rozpuszczalne składniki mineralne przed wypłukiwaniem. Urodzajność gleb zależy w dużym stopniu od zawartości w nich próchnicy. Dlatego też wskazane jest stosowanie nawozów organicznych, wpływających na wzrost plonów roślin uprawnych. Trzeba jednak pamiętać, że tworzenie się związków próchnicznych zależy od nasycenia gleby wapnem, dlatego też glebę kwaśną należy zwapno- wać przed zastosowaniem nawozów organicznych. Nawozy organiczne, podnosząc żyzność gleb, wpływają na nią wielorako. Dodatek 4% materiału objętościowego, jakim są nawozy organiczne, wpływa w znacznym stopniu na spulchnienie gleby. Dawka taka powoduje zmniejszenie gęstości gleby przez zwiększenie sumy wolnych przestrzeni, co z kolei wpływa na zmianę stosunku wody do powietrza oraz na zmianę warunków biologicznych.